Inhoud SAM 221

Het Schmeisser Hugo 1911 pistool              
Drie jaar geleden kwam de Duitse firma Schmeisser GmbH met het Schmeisser 1911 pistool. Vorig jaar werd dat wapen omgedoopt in de ‘1911 Hugo’. De hoogste tijd voor een nadere kennismaking.
 
Op bezoek bij Steyr Arms
Sinds begin dit jaar heeft Steyr Mannlicher een nieuwe naam: Steyr Arms. Het is weer een stap in de ruim anderhalve eeuw lange geschiedenis van het bedrijf. SAM was kortgeleden bij Steyr op bezoek, en kan laten zien hoe het bedrijf er nu uitziet.
 
De Kimber K6s revolver
Begin 2016 verbaasde Kimber vriend en vijand met de K6s: de eerste revolver van een bedrijf dat bekend staat als pistolenmaker. Kortgeleden kon SAM de K6s aan de tand voelen.
 
Een nieuwe website
Een langgekoesterde wens is in vervulling: SAM heeft een nieuwe website, en daar is van alles te beleven.
 
Historie: De Berthier en Vickers-Berthier machinegeweren
De infanteriemitrailleurs van André Berthier werden door verschillende landen in tal van varianten eindeloos getest, maar het wapen werd alleen bij het Indiase leger op grotere schaal ingevoerd. Pas als vliegtuigmitrailleur werd de Vickers-Berthier een echt succes.
 
Historie: De pistolen van Franz Pfannl
De Oostenrijker Franz Pfannl was oorspronkelijk horlogemaker, en dat is aan zijn wapens te zien. Hij maakte verschillende modellen van miniatuurwapens. Zijn Berloque wordt nog steeds geproduceerd, maar de bekendste zijn de Kolibri en Erika.
 
Historie: De M3A4 (M4A1) mitrailleurkar
Karren en wagens hebben vanouds een grote rol gespeeld bij het vervoer van militair materieel. Eén daarvan is de Amerikaanse M3A4 mitrailleurkar, voor de Browning .30 M1917A1 watergekoelde mitrailleur.
 
Historie: De Peruaanse Ingram
De naam Ingram is vooral bekend geworden door de spectaculaire mondingsvlammen van de MAC-10 pistoolmitrailleur in tal van actiefilms. Vóór die MAC-10 waren er echter al andere modellen. Een van die vroege Ingrams werd zelfs kortstondig in Peru gemaakt.
 
Historie: Machine Gun Memorabilia
Robert G. Segel heeft een enorme collectie mitrailleur-gerelateerde voorwerpen. Hij laat in elk nummer SAM een deel daarvan zien, met korte beschrijvingen.
 
Rubrieken:
- Nieuws uit Wapenland
- Agenda
- Messennieuws
- Licht
- Optiek
- Boekrecensies
- Bijzondere Patenten