Inhoud SAM 227

Nieuws uit Wapenland         
Drie pagina’s nieuws met vooral aandacht voor Heckler & Koch dat een nieuwe eigenaar kreeg en een grote order misliep.
 
De Franse Manurhin revolvers, deel 1  
In een aantal afleveringen beschrijft SAM de geschiedenis en ontwikkeling van de Franse Manurhin revolvers. Deze eerste aflevering begint met het bedrijf dat ze maakte: Manurhin.
 
Het Bergara B-14 R klein-kaliber geweer
Begin dit jaar kwam Bergara met een fraai klein-kaliber geweer op basis van zijn B14 serie: de B-14 R. SAM stelt het wapen voor.
 
De Black Creek Lab AR-10
Het aantal Canadese wapenfabrikanten is de laatste jaren geslonken tot bijna nul. Black Creek Lab is één van de weinige nog bestaande wapenmakers. Het bedrijf produceert geweren die zijn gebaseerd op de AR-10 en AR-15, en heeft plannen voor een pistool.
 
Het Steyr Arms Monobloc geweer
Bijna twee jaar geleden presenteerde Steyr Arms een nieuw jachtgeweer: de Steyr Monobloc. Die naam verwijst naar het feit dat loop en staartstuk van het grendelgeweer uit één stuk staal zijn gesmeed, en niet als twee afzonderlijke delen in elkaar zijn geschroefd.
 
Hurricane Armoury
De komst van een nieuwe wapenzaak is altijd leuk. Hurricane Armoury in Hengevelde is zo’n nieuwe zaak. Eigenaar Jan Doets is onder meer gespecialiseerd in Cerakote.
 
Messen: De SOG Aegis AT
Het Amerikaanse SOG Specialty Knives & Tools heeft altijd prachtige messen gemaakt, maar de laatste jaren was er nogal de klad in gekomen. Het tij lijkt dit jaar gekeerd, met een aantal klassiekers in een nieuw jasje.
 
Historie: De OSS ‘Little Joe’ kruisboog
Kruisbogen hebben al eeuwenlang geen militaire betekenis meer. Maar het Amerikaanse Office of Strategic Services (OSS) raakte er tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw in geïnteresseerd, op zoek naar een geruisloos wapen.
 
Historie: De S 1-100 pistoolmitrailleur, deel 1
De Duits-Zwitsers-Oostenrijkse S 1-100 pistoolmitrailleur komt je in al zijn verschillende gedaantes vrij vaak tegen, maar over de geschiedenis, ontwikkeling en varianten is veel nog onduidelijk. SAM probeert de zaken op een rijtje te zetten.
 
Historie: De M1 mitrailleurkar
De Amerikaanse M1 mitrailleurkar, ingevoerd in 1927, was een verbetering van de grote en zware M1917 mitrailleurkar uit de Eerste Wereldoorlog, maar na ruim tien jaar werd hij alweer vervangen.
 
Historie: Machine Gun Memorabilia
Robert G. Segel heeft een enorme collectie mitrailleur-gerelateerde voorwerpen. Hij laat in elk nummer SAM een deel daarvan zien.