Inhoud SAM 228

Nieuws uit Wapenland                 
Drie pagina’s nieuws met de opdeling van Remington en nieuwe pistolen van CZ en Glock.
 
De FN SCAR                                  

Het FN SCAR aanvalsgeweer werd begin deze eeuw ontwikkeld voor een van de talrijke Amerikaanse bewapeningsprogramma’s. Op basis van de SCAR-L (light) en SCAR-H (heavy) wordt inmiddels een groot aantal modellen gemaakt.
 
De Kroatische HS pistolen             

De Kroatische firma HS Produkt maakt een hele reeks pistolen, voornamelijk voor het Amerikaanse Springfield Armory. Ze worden in Europa echter ook onder de eigen naam verkocht. SAM bekeek een aantal modellen.
 
De Franse Manurhin revolvers, deel 2           

De Manurhin MR 73 revolver werd ontwikkeld als vervanger van het allegaartje aan 7,65 mm pistolen van de Franse politie. Zowel die beslissing als de invoering van het wapen zorgden echter voor nogal wat problemen.
 
Bark River Knives                          

Het Amerikaanse Bark River Knives bestaat bijna twintig jaar, en heeft zich in die tijd een indrukwekkende reputatie verworven met zijn ‘semi-production cutting tools’.
 
Historie: De S 1-100 pistoolmitrailleur, deel 2      

De Duits-Zwitsers-Oostenrijkse S 1-100 pistoolmitrailleur komt je in al zijn verschillende gedaantes vrij vaak tegen, maar over de geschiedenis, ontwikkeling en varianten is veel nog onduidelijk. SAM probeert de zaken op een rijtje te zetten.
 
Historie: China's eerste semi-automatische geweer                     

Kort voor de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde de Chinese generaal Liu Qing-en een veelbelovend semi-automatisch geweer. De machines om het te maken werden in de Verenigde Staten besteld, maar van serieproductie kwam het niet.
 
Historie: de geweermitrailleur Breda Model 30

De Breda Model 30 was de belangrijkste Italiaanse lichte mitrailleur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waarom de Italianen het wapen ooit invoerden is echter een raadsel. De mitrailleur is enorm gecompliceerd en heeft tal van ontwerpfouten.
 
Historie: Machine Gun Memorabilia       

Robert G. Segel heeft een enorme collectie mitrailleur-gerelateerde voorwerpen. Hij laat in elk nummer SAM een deel daarvan zien.