Inhoud SAM 229


Nieuws uit Wapenland                   
Het februarinummer van SAM besteed altijd uitgebreid aandacht aan de nieuwtjes van de SHOT Show. Die ging niet door, dus is het een beetje behelpen.
 
Het Poolse VIS 100 M1 pistool      

De meeste moderne pistolen hebben een kunststof kast. Daarnaast is er een toenemende populariteit van ‘striker fired’ wapens. De Poolse wapenfabriek in Radom doet het anders, met het VIS 100 M1 pistool.
 
De Beretta BM59                           

De Beretta BM59 was Italië’s laatste geweer van hout en staal. Tegelijkertijd was het select-fire wapen in kaliber 7,62 x 51 mm NAVO in een aantal opzichten erg vooruitstrevend.
 
De Franse Manurhin revolvers, deel 3         

In het laatste deel van deze artikelserie over de Franse Manurhin revolvers gaat het over de Spécial Police F1 en X1, de mislukte Remora, de Manurhin MR 88, en de futuristische maar weinig succesvolle MR 93 en MR 96.
 
Historie: Het Fallschirmjägergewehr 42  

Zeldzaam, duur en gewild - dat zijn de eerste woorden die de liefhebber bij de naam FG42 te binnen schieten. Maar er is natuurlijk heel wat meer te vertellen over het Duitse Fallschirmjägergewehr 42.
 
Historie: De S 1-100 pistoolmitrailleur, deel 3   

In het laatste deel van de serie over de Duits-Zwitsers-Oostenrijkse S 1-100 pistoolmitrailleur gaat het over de demontage, een Italiaanse kopie, de plannen voor een erg vooruitstrevende Oostenrijkse opvolger, en wat losse eindjes.
 
Historie: De MAS 36, te weinig en te laat

In tegenstelling tot landen die voortdurend van infanteriegeweer veranderen, zijn de Fransen erg honkvast. Als ze eenmaal voor een bepaald geweer hebben gekozen, blijven ze daar ook bij – ook al raakt het wapen hopeloos verouderd.
 
Historie: Een Haenel magazijnlader       

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht een werknemer van C.G. Haenel in Suhl een handig hulpmiddel, om het laden van eindeloze hoeveelheden Sturmgewehr magazijnen te vergemakkelijken.