Inhoud SAM 230

Nieuws uit Wapenland 
De nieuwsrubriek in het aprilnummer van SAM is normaal gewijd aan de IWA OutdoorClassics in Neurenberg. Daar is nu natuurlijk geen sprake van. De IWA is voor het tweede jaar op rij afgelast en het lijkt er op alsof de beurs daarmee serieus in de problemen begint te komen.
 
Bullpups ‘Down Under’: de Australische F88 en EF88
De meeste Europeanen kennen de Steyr AUG (StG 77), maar niet iedereen weet dat zijn meeste gebruikers en licentieproducenten Australië en Maleisië zijn – Oostenrijk komt pas op de derde plaats.
 
Het Hongaarse FÉG R-78 pistool

Het Hongaarse FÉG R-78 pistool is niet erg bekend. Dat is niet zo verbazend, als we kijken naar zijn oorsprong en beseffen dat het werd gemaakt voor een beperkt gebruik bij de Hongaarse politie. Toch geeft de R-78 een belangrijk inzicht in de ontwikkeling en de productie van Hongaarse vuurwapens.
 
Optiek
Nieuwe kijkers van onder meer Swarovski, Kahles, Geco en Leupold.
 
Messennieuws

CRKT is verkocht, Spyderco bestaat 45 jaar, Extrema Ratio gaat culinair: een greep uit het messennieuws van de afgelopen tijd.
 
Historie: De wonderbaarlijke Sosso pistolen

De Italiaanse constructeur Giulio Sosso (1903-1965) ontwierp in de jaren dertig van de vorige eeuw een aantal bijzondere pistolen met een even bijzonder magazijn. Er zijn maar een paar exemplaren bewaard gebleven. SAM kan ze voorstellen.
 
Historie: Het Fallschirmjägergewehr 42, deel 2 

In het eerste deel van dit artikel is de ontstaansgeschiedenis van het Duitse Fallschirmjägergewehr 42 beschreven. In dit tweede deel gaat het over de invoering, het gebruik, de verschillende modellen en de accessoires.
 
Historie: Antoni Rościszewski: een vergeten Poolse ontwerper
Afgezien van een paar specialistische studies is het moeilijk om iets te vinden over Antoni Rościszewski's prototype pistoolmitrailleurs, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Canadese Long Branch Arsenal werden gemaakt.