Inhoud SAM 231

Nieuws uit Wapenland 
Een nieuwe mitrailleur van FN, een aanvalsgeweer van Glock, de NRA in de problemen, en het overlijden van Fritz Wonisch, een van de oprichters van Umarex.
 
Het CZ TS 2 sportpistool 
Het CZ TS 2 sportpistool lijkt misschien op zijn voorgangers, maar aangezien Česká zbrojovka de laatste jaren enorm heeft geïnvesteerd in moderne machines, is het wapen (productie)technisch erg verschillend.
 
Diana R-22 kleinkaliber geweer
De naam Diana is voor de meeste mensen synoniem met luchtdrukwapens.Onder de nieuwe eigenaar, German Sport Guns, brengt het bedrijf (weer) een kleinkaliber geweer.
 
Messennieuws                     
Nieuwe messen van Fox, Cold Steel en RYP Design, een jubileummes van Mora, en een kleine introductie van Old Bear – uit Italië.
 
Interview: Wapenontwerper Walter Ludwig    
Walter Ludwig is de (mede)ontwerper van de SIG P220, SIG P230, Walther P5, Walther P88, de PP90 en de P1A1. Bekende pistolen, maar de man zelf kent bijna niemand.
 
Historie: John Hill's H15 machinepistool
Het was een kleine revolutie toen FN in 1988 zijn P90  lanceerde. Maar het concept was al meer dan 30 jaar oud.

Historie: Het FN-Browning Model 1903 pistool  
Vergeleken met succesvolle FN-pistolen als de Modellen 1900 en 1910 was de FN-Browning Model 1903 een achterblijvertje. De totale productie was ruim 58.400 stuks, die werden gemaakt tussen 1903 en 1914, en vervolgens tussen 1919 en ca. 1927.
 
Historie: Het Fallschirmjägergewehr 42, deel 3 
In het derde en laatste deel van dit artikel gaat het over de techniek van het Duitse Fallschirmjägergewehr 42. SAM kon een schitterend exemplaar uit elkaar halen, en laat zien hoe het werkt.
 
Historie: Walthers omklapbare kolf
De Duitse wapenfabrikant Carl Walther is beroemd om zijn pistolen en sportgeweren. Maar niet alles wat het bedrijf maakte had succes, zoals een pistoolmitrailleur met een omklapbare kolf met richtmiddel, voor het schieten om hoeken.
 
Robert Segel (1952-2021)   
Robert G. Segel, beter bekend als 'emmageeman' is op 29 april overleden. Hij schreef voor SAM over mitrailleurs en mitrailleur-gerelateerde objecten.