Inhoud SAM 232


Nieuws uit Wapenland                   
Het is zomer en dus is er op wapengebied niet zo veel nieuws te melden. We moeten het doen met iets meer dan twee pagina´s.
 
De CZ Scorpion EVO 3 S1 

Ondanks de wat ingewikkelde naam is de CZ Scorpion EVO 3 S1 een relatief simpele pistoolkarabijn, die is afgeleid van de automatische EVO 3 A1. SAM kijkt wat de semiautomaat te bieden heeft.
 
De productie van de AK-74 in Oost-Duitsland

Tussen 1985 en 1990 werden in de voormalige Deutsche Demokratische Republik (DDR) bijna 170.000 AK-74 geweren geproduceerd. De DDR was, met Bulgarije, het enige land dat de Russische AK-74 onder licentie maakte. Dit artikel beschrijft de geschiedenis van die productie, het wapen en de munitie.
 
Een kleine magazijnenruzie

SIG Sauer heeft Springfield Armory aangeklaagd vanwege inbreuk op twee patenten voor het P365 magazijn. Het is een teken van de felle strijd die wordt gevoerd, over de vraag wie de meeste patronen in een zakpistool weet te krijgen.
 
Messennieuws          

Brusletto bestaat 125 jaar en komt voor het eerst in zijn geschiedenis met twee vouwmessen. J.P. Sauer & Sohn heeft een jubileummes ter gelegenheid van het 270 jarig bestaan, en we kijken naar het meest recente product van Editions G.
 
Historie: De Finse Suomi M/31 pistoolmitrailleur
De Finse wapenconstructeur Aimo Johannes Lahti (1896-1970) is bij de liefhebbers van militaire wapens vooral bekend geworden om zijn Lahti L-35 pistool. Maar de briljante Aimo tekende voor bijna de volledige infanterie bewapening van de Finnen in de Tweede Wereldoorlog, van pistool tot pantserbuks. Het belangrijkste van die wapens was de KP-31 pistoolmitrailleur.
 
Historie: De Manville traangaswerpers

De vroege jaren dertig waren in de Verenigde Staten een turbulente tijd. De politie had te maken met rellen en stakingen en zocht naar een niet-dodelijk wapen om die te bestrijden.
 
Historie: De Duitse dubbelloops Gast mitrailleur

Tijdens de eerste Wereldoorlog ontwikkelden de Duitsers een aantal nieuwe vuurwapens: de Bergmann MP18,I pistoolmitrailleur, de Dreyse Muskete, het Mauser T-Gewehr, en het onderwerp van dit artikel, de dubbelloops Gast mitrailleur. In 1918 werd hij beschouwd als de beste vliegtuigmitrailleur van dat moment – om vervolgens vrijwel spoorloos in de mist van de geschiedenis te verdwijnen. Slechts een paar exemplaren zijn bewaard gebleven.
 
En uiteraard de vaste rubrieken: Optiek, Licht, Boekrecensies, Veilingnieuws, Boekrecensies en Bijzondere Patenten.