Inhoud SAM 233


Nieuws uit Wapenland               
Drie pagina's nieuws, met onder meer de vernieuwde Walther showroom - nu voor het publiek toegankelijk.
 
Het Walther Performance Duty Pistol
Zo’n beetje elke tien jaar komt Walther met een nieuw pistool. De P99 werd in 2011 opgevolgd door de PPQ, en die wordt vanaf dit jaar geleidelijk vervangen door de PDP. Ter gelegenheid daarvan ging SAM naar Ulm, voor een uitgebreide uitleg over de fijnere snufjes van het wapen.
 
De SIG Waffenstiftung in Neuhausen
De Schweizerische Industrie Gesellschaft (SIG) in Neuhausen am Rheinfall was ooit een van de belangrijkste wapenfabrieken ter wereld. Daar is weinig meer van over, maar een deel van de SIG wapencollectie is bewaard gebleven, in de ‘Stiftung Historische Waffensammlung der SIG’.
 
Het SOG Stout Frame Lock Knife
Schijn bedriegt. Dat blijkt eens te meer bij het SOG Stout FLK mes. Op foto’s lijkt het een gigant, maar in werkelijkheid is het opengevouwen mes net geen 16 centimeter lang. Niet groot dus, maar wel enorm solide. Vandaar dat de Stout al is omschreven als een ‘little tank’.
 
De redding van een aantal Staatse geweren
Tal van Nederlandse stads- en gemeentemusea hebben een aantal antieke wapens, soms ergens in de expositie, soms in het depot. Die wapens zijn niet altijd in even goede conditie. Hulp van wapenliefhebbers kan dan uitkomst bieden.
 
Op bezoek bij Elena Kalashnikova
In november 2019 ging de Nederlander Cor Roodhorst naar Rusland. Hij was uitgenodigd door Elena Kalashnikova, de dochter van Mikhail Kalashnikov. Zo’n uitnodiging krijg je natuurlijk niet zomaar. In het geval van Cor Roodhorst was er een goede reden: hij is de auteur van de Kalashnikov Encyclopaedia.
 
Historie: het Colt M1911 pistool
Honderdtien jaar geleden voerden de Verenigde Staten een nieuw pistool in, het Colt Automatic Pistol, Cal. .45, Model 1911. SAM beschrijft de geschiedenis van dat wapen tot aan het ontstaan van de M1911A1, halverwege de jaren twintig.
 
Historie: het onbekende Scotti Model 1932 pistool
Er is op wapengebied altijd wat te ontdekken. Neem bijvoorbeeld het Scotti Model 1932 pistool. Het lijkt een kopie van de Steyr M.12 – de Steyr Hahn – maar zit heel anders in elkaar.
 
Historie: veranderingen aan de M.P. 38 en MP40
Tussen 1938 en 1945 werden de M.P.38 en MP40 pistoolmitrailleurs op een heleboel punten gewijzigd. Deels gebeurde dat om de productie te kunnen verhogen, deels om de aan het front gebleken gebreken te verhelpen. Alex Cruiming zet voor SAM die veranderingen op een rijtje.

 
En uiteraard een aantal van de vaste rubrieken: Veilingnieuws, Boekrecensies en Bijzondere Patenten.