Inhoud SAM 234

Nieuws uit Wapenland                                                               6
Drie pagina's nieuws, met onder meer de terugkeer van de Browning High Power – bij Springfield – en de verhuizing van Smith & Wesson.
 
De nieuwe CZ 600 geweren
Kortgeleden introduceerde Česzká Zbrojovka in Tsjechië een nieuwe lijn centraalvuurgeweren: de CZ 600 serie, bestaande uit vijf modellen met allerlei slimme snufjes. SAM was bij de officiële presentatie en stelt de verschillende wapens voor.
 
Faxon Firearms
Het Amerikaanse Faxon Firearms begon als een metaalbewerkingsbedrijf, kwam toen met een eigen wapenontwerp, begon met de productie van lopen, en heeft inmiddels een uitgebreid assortiment wapenaccessoires, onderdelen en op de AR gebaseerde wapens. Sinds kort is Faxon ook in Nederland te krijgen.
 
BTactical en Contact Front
Btactical en Contact Front hebben de handen ineen geslagen en opereren nu vanuit een gezamenlijk pand in Gent. SAM ging naar de opening.
 
H&K P11 onderwaterpistool
Het Heckler & Koch P11 onderwaterpistool is al 45 jaar bij de Bundeswehr in gebruik. Aanvankelijk werden de details van het wapen angstvallig geheim gehouden, maar inmiddels is het meeste wel bekend. Kristóf Nagy verklaart voor SAM de eigenschappen van wapen en munitie.

Walther Meister Manufaktur
SAM was kortgeleden op bezoek bij Walther en nam ook een kijkje bij de Meister Manufaktur, een speciale afdeling van het bedrijf waar (bijna) alles mogelijk is.
 
De Beretta AR70 en AR 70/90
Na de Tweede Wereldoorlog probeerden veel landen de oorlogservaringen te verwerken in nieuwe wapens en nieuwe kalibers. De meeste experimenten begonnen in de jaren vijftig en de resultaten werden ingevoerd in de jaren zestig en zeventig, zoals de Beretta AR70 en de diens gemoderniseerde versie AR 70/90.
 
Hill Knives jubileummes 1981-2021
Het Rotterdamse firma Hill Knives viert dit jaar zijn veertigjarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan heeft Albert van den Heuvel een prachtig jubileummes gemaakt met een bijzondere vergrendeling, het Top Lock, die zowel voor links- als rechtshandigen even gemakkelijk te bedienen is.
 
Historie: het Johnson ‘Model of 1941’ geweer
In de jaren dertig van de vorige eeuw ontwikkelde Melvin Maynard Johnson jr. een semiautomatisch geweer dat was bedoeld als alternatief voor de M1 Garand. Het lukte hem niet het wapen bij de Amerikaanse strijdkrachten ingevoerd te krijgen. Desondanks had zijn geweer een aantal bijzondere eigenschappen.
 
Historie: het Dreyse 9 mm pistool
In 1910 diende Louis Schmeisser een patentaanvraag in voor een massavergrendeld 9 mm pistool, dat doorgeladen kon worden zonder de sluitveer te hoeven spannen. Schmeisser werkte op dat moment bij de Rheinische Metallwaaren- und Maschinenfabrik (Rheinmetall). Dat bedrijf had een vestiging voor  draagbare wapens in Sömmerda – de voormalige Dreyse fabriek.
 
En uiteraard een aantal van de vaste rubrieken: Gear & Gadgets, Veilingnieuws, Boekrecensies en Bijzondere Patenten.