Inhoud SAM 236

Nieuws uit Wapenland                   
Elf pagina’s nieuws van de IWA OutdoorClassics en Enforce Tac, die voor het eerst sinds 2019 weer werden gehouden. Vooral de IWA trok een stuk minder bezoekers.
 
Glock 40 jaar
In 1982 voerde het Oostenrijkse leger een nieuw pistool in, de P80 van de firma Glock. Het ‘plastic pistool’ werd aanvankelijk meewarig bekeken, maar inmiddels zijn meer dan twintig miljoen exemplaren gemaakt.
 
Oekraïense bullpup geweren
Het huidige conflict in Oekraïne toont sommige wapens die tot dusver weinig aandacht hebben gekregen en zelfs voor de getrainde waarnemer niet onmiddellijk herkenbaar zijn. Tot deze categorie behoren de diverse door Oekraïne ontworpen en vervaardigde bullpup geweren, die sinds 2014 in toenemende aantallen zijn gedocumenteerd, voornamelijk in de handen van Special Forces.
 
Optiek
Een nieuwe reeks richtkijkers van Blaser, een polymeer dotsight van SIG Sauer, de Meprolight Tru-Vision en een handige Double Shoot app.
 
Het Chinese 'Chang Feng' machinepistool
Het Chang Feng machinepistool (SMG) - in zijn meest recente versie bekend onder de exportnaam ‘CS/LS06’ - is momenteel in gebruik bij de Chinese ordehandhavingsdiensten en paramilitaire eenheden, alsmede bij gespecialiseerde eenheden van andere landen. Het ontwerp valt op door het spiraalvormige magazijn van 50 patronen en de vaak toegepaste geluiddemper, maar het wapen is buiten China nauwelijks bekend.
 
Messennieuws
Ondanks een groot aantal afwezigen, zijn er van de IWA toch wat messennieuwtjes te melden.
 
Historie: Het Tsjechische vz. 58 aanvalsgeweer 
De Tsjechische ‘7,62 mm samopal vz. 58’ werd ruim zestig jaar geleden ingevoerd. Dit originele alternatief voor de Sovjet Kalasjnikov is nog steeds populair, wat onder meer blijkt uit de hernieuwde productie ervan, ruim vijftien jaar geleden. David Pazdera beschrijft de geschiedenis van het aanvalsgeweer.
 
Historie: Het Mauser T-Gewehr
In de eindfase van de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde Mauser in recordtempo een enorm enkelschots grendelgeweer met een kaliber van 13 mm, ter bestrijding van Britse en Franse tanks. Van deze eerste ‘tankbuks’ zijn zo’n 16.000 exemplaren gemaakt. Het T-Gewehr was onderdeel van een uitgebreider project voor de ontwikkeling van groot-kaliber automatische wapens tegen tanks en vliegtuigen.

Daarnaast aandacht voor de Styreamlight Stinger zaklamp, wapenveilingen en een bespreking van drie delen uit de boekenreeks 'Classic Guns of the World'.