Inhoud SAM 237

Nieuws uit Wapenland                   
Drie pagina's nieuws, met als belangrijkste een nieuw 9 mm FN pistool: de HiPer.
 
Het Amerikaanse Next Generation Squad Weapon System
In april van dit jaar maakten het Amerikaanse leger en SIG Sauer bekend dat het bedrijf is gekozen als producent van het Next Generation Squad Weapon System (NGSW). Dat moet vanaf 2023 zowel het M249 (Minimi) Squad Automatic Weapon als de M4/M4A1 karabijn gaan vervangen. SIG Sauer was met True Velocity/LoneStar/Beretta USA de enige overgebleven kandidaat van het project, dat in 2017 begon.
 
De Blaser R8 Ultimate Silence
De Blaser R8 Ultimate Silence is een versie van de R8 met een geïntegreerde geluiddemper. Jager Martin Helebrant bekeek het effect van de demper, zowel op het geluid als de precisie van het wapen. Martin woont in Tsjechië, waar dempers voor jachtgeweren zijn toegestaan.
 
Messennieuws
Nederland heeft maar één messenbeurs, de jaarlijkse Dutch Knife Exhibition (DKE). Net als bij de meeste andere beurzen, was de laatste editie in 2019. Het viel dus niet mee om de draad weer op te pakken, ook al omdat de gebruikelijke locatie van de DKE in Tiel niet langer beschikbaar was.
 
Wapenverhuurder Bapty & Co
Als er een paradijs bestaat voor wapenliefhebbers, dan ziet het er hopelijk uit als Bapty, een Brits bedrijf iets  buiten Londen, dat wapens en toebehoren verhuurt voor de filmindustrie. Bapty is op dat gebied waarschijnlijk de grootste ter wereld en de lijst van films waaraan het bedrijf heeft meegewerkt is eindeloos, van A Bridge Too Far, Johnny English en Lara Croft: Tomb Raider, tot Mission Impossible en Fast & Furious deel 9.
 
Historie: Een korte geschiedenis van tactische wapenlampen  
Tactische verlichting is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de uitrusting van dienst- en zelfverdedigingswapens, maar het idee om een wapen te combineren met een lamp is niet nieuw. Dergelijke combinaties in de afgelopen eeuwen vrij vaak gemaakt, zij het niet altijd met evenveel succes. SAM geeft een beknopt overzicht.
 
Historie: De Webley-Fosbery automatische revolver
‘Automatische revolver’ is voor liefhebbers van handvuurwapens een voorbeeld van een oxymoron. Dat is een stijlfiguur waarbij twee woorden worden gecombineerd die elkaar in hun letterlijke betekenis tegenspreken, zoals het beroemde ‘levende doden’ of ‘heet ijs’. De Webley-Fosbery lijkt een oxymoron, maar het was inderdaad een revolver en hij werkte echt als semiautomaat.
 
Historie: De SIG Bergmann pistoolmitrailleur
Hoewel de Zwitserse wapengeschiedenis over het algemeen uitstekend gedocumenteerd is, geldt dat veel minder voor de Zwitserse versie van de Bergmann MP 18/I pistoolmitrailleur. Dat komt waarschijnlijk omdat het wapen in licentie werd gemaakt bij een particulier bedrijf, de Schweizerische Industrie-Gesellschaft.
 
Daarnaast aandacht voor wapenveilingen en een bespreking van het boek 'Vom Stein zur Atombombe'.