Inhoud SAM 238

Nieuws uit Wapenland                   
Het is komkommertijd, dus er zijn maar drie pagina's nieuws.
 
Het Mauser SR 93 precisiegeweer                       
Soms lijkt het alsof er op wapengebied nauwelijks vooruitgang wordt geboekt. De AR15/M16/M4 en de AK47/74 zijn al decennialang de standaard legerwapens. Toch zijn er gebieden waar wel degelijk grote veranderingen zijn. Scherpschutters- of precisiegeweren zijn de afgelopen decennia spectaculair verbeterd. Dat is goed te zien aan een wapen dat dertig jaar geleden nog werd gepresenteerd als het neusje van de zalm: de Mauser SR 93.
 
Richtmidddelen                                                       
Om met een pistool iets te raken moet je richten. Om te kunnen richten heb je richtmiddelen nodig. Ondanks het groeiend aantal ‘optics-ready’ pistolen, zijn dat nog steeds meestal een keep en korrel. Maar die zijn er in allerlei soorten en maten. SAM probeerde vier verschillende modellen.
 
De Beretta BRX1
Straight pull grendels zijn terug van weggeweest, vooral bij jachtgeweren. De Beretta BRX1 is een goed voorbeeld.
 
120 jaar Buck                                                        
Je moet er naar zoeken: 'EST. 1902' staat klein in het Buck logo. Op de website van het familiebedrijf wordt alleen vermeld dat Hoyt Buck in 1902 zijn eerste mes maakte. Verder niks. Nou ja, als zij het niet doen, dan doen wij het wel: een artikel ter ere van 120 jaar Buck.
 
Historie: Het Stechkin APS pistool                      
Het ‘Automaticheskiy Pistolet Stechkina’ (APS – automatisch Stechkin pistool) werd kort na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld en in de Sovjet-Unie in 1951 ingevoerd, voorzien van een afneembare holsterkolf. Het wapen voldeed niet en werd na enkele jaren weer uit de bewapening genomen, maar in de jaren zeventig en tachtig beleefde de Stechkin een comeback.
 
Historie: De bijzondere revolver van Walter Decker              
De Duitse wapenconstructeur Walter Decker ontwierp vlak voor de Eerste Wereldoorlog een bijzondere zakrevolver, waarvan waarschijnlijk niet meer dan 2500 exemplaren zijn gemaakt, in verschillende varianten.
 
Historie: De FORD Beretta                                           
Een Beretta Model 34 pistool met het logo van autofabrikant Ford op de slede: dat is iets aparts. Gregor Wensing vertelt de geschiedenis van het pistool, en dat merk.
 
Historie: De Franse MAT-49 pistoolmitrailleur           
Simpel, robuust, betrouwbaar; dat zijn niet de eerste eigenschappen die je te binnenschieten bij Franse vuurwapens. Integendeel, Franse wapens zijn meestal extravagant, gecompliceerd en niet altijd even zorgvuldig gemaakt. De MAT-49 pistoolmitrailleur is een uitzondering. Hij deed ruim dertig jaar dienst, onder vaak extreme omstandigheden.

 
Daarnaast aandacht voor wapenveilingen en boeken.