Inhoud SAM 239

Nieuws uit Wapenland                   
Twee pagina’s nieuws, met als extra een korte impressie van de Holzhackerchallenge in Winterswijk.

De kunst van het damasceren                                
Damasceren is een uiterst gecompliceerde en arbeidsintensieve manier van decoreren, voornamelijk met bladgoud en gouddraad. Vrijwel elk metalen voorwerp kan er mee worden versierd, maar vooral in Spanje is deze techniek ook toegepast op vuurwapens. De Amerikaanse verzamelaar Dr. Leonardo M. Antaris beschrijft een aantal bijzondere exemplaren en legt uit hoe het werd gedaan.
 
Het Kroatische HS VHS-2S geweer                      
Het Kroatische 5,56 mm VHS 2-S geweer is de semiautomatische versie van de VHS-2. Dat was op zijn beurt een verbeterde uitvoering van het VHS aanvalsgeweer, dat aan het begin van deze eeuw door de firma HS Produkt werd ontwikkeld. SAM bekeek de civiele uitvoering.
 
Het Pardini GT9 sportpistool                                
Het Italiaanse Pardini Armi Srl maakt sinds 1976 gespecialiseerde sportwapens. Het aanbod loopt van 4,5 mm luchtgeweren en luchtpistolen via.22 en .32 S&W pistolen voor 25 en 50 meter disciplines, tot grootkaliber IPSC pistolen. Uit die laatste categorie bekeek SAM de GT9 met 5 inch en 6 inch loop.
 
Old Bear messen                                                    
Bij de naam Old Bear denkt je niet direct aan een Italiaans bedrijf. Toch worden Old Bear messen gemaakt in het hart van de Italiaanse messenindustrie, Maniago, door de firma Antonini.
 
De Heckler & Koch SPF9 OR Match                  
De marketingafdeling van Heckler & Koch heeft geen last van bescheidenheid. Jarenlang interesseerde het bedrijf zich niet of nauwelijks voor sportwapens, maar het vorig jaar geïntroduceerde SPF9 OR Match pistool is volgens de Zwaben ineens het alfa-mannetje.
 
Het Spaanse Legermuseum in Toledo                              
Ruim tien jaar geleden verhuisde het Spaanse Legermuseum van Madrid naar Toledo, waar het werd gevestigd in de Alcazar (de vesting). In het huidige onderkomen heeft het museum een permanente expositieruimte van ca. 8000 vierkante meter, verdeeld over dertien hallen, met zo’n vijfduizend objecten. SAM ging er kijken.
 
Historie: De pistolen van Jens Schouboe             
De Deense officier Jens Theodor Suhr Schouboe was een volhouder. In 1902 ontwierp hij een pistool, waaraan hij vervolgens een jaar of vijftien bleef sleutelen – zonder succes. Er zijn niet veel meer dan vijfhonderd Schouboe pistolen gemaakt, en ze zijn bijna allemaal verschillend.
 
Historie: De Italiaanse Villar Perosa                    
Op het gebied van de wapengeschiedenis heeft de Italiaanse kaart nog tal van witte vlekken. Het land heeft altijd een grote wapenindustrie gehad, en tientallen ontwerpers die meer of minder praktische vuurwapens bedachten. Veel daarvan zijn bij gebrek aan informatie nooit goed beschreven; over andere worden erg uiteenlopende verhalen vertelt. Dat geldt ook voor de FIAT Mod. 1915, beter bekend als de Villar Perosa.

 Daarnaast aandacht voor wapenveilingen en boeken.