Inhoud SAM 240

Nieuws uit Wapenland                   
Tweeëneenhalve pagina’s nieuws, met onder meer de eerste foto van het Glock aanvalsgeweer.
 
De Amerikaanse M60 mitrailleur, deel 1          
Het Amerikaanse M60 universele machinegeweer dankt zijn bijnaam ‘Pig’ (varken) aan de klachten van dienstplichtige militairen in Vietnam over zijn gewicht. De naam komt van ‘pig iron’, ruw ijzer. Toen viel het ‘iron’ ergens af en alles wat overbleef was ‘Pig’.
 
De AKS74U in de Oekraïense oorlog         
Handvuurwapens spelen in een gewapend conflict slechts een beperkte rol. Toch is het de moeite waard om individuele vuurwapensystemen in de huidige oorlog in Oekraïne onder de loep te nemen, vooral als het gaat om iconische wapens als de AKS74U. Dit artikel belicht de oorsprong van het wapen en het huidige gebruik ervan in Oekraïne.
 
SPIW 2022
Op 5 en 6 november jongstleden werd in België de tweede editie gehouden van het Sportschutters Informatie Weekend (SPIW).
Messen: 25 jaar Extrema Ratio                       
Het Italiaanse messenmerk Extrema Ratio bestaat 25 jaar, en viert dat met een paar opmerkelijke activiteiten.
 
Het UZI machinepistool in Duitsland                
In de jaren dertig vluchtte een jongen genaamd Gotthard Glas uit het Duitse Rijk naar Israël. Daar ontwikkelde hij later een machinepistool waarvan de naam nog steeds wereldwijd bekend is: de beroemde UZI, die zelfs in zijn voormalige vaderland zou worden ingevoerd.
 
Historie: Het Duitse Reform pistool        
Hoewel het semiautomatische pistool begin twintigste eeuw snel populair werd, waren er nog tal van andere systemen op de markt. Eén daarvan was het Duitse Reform pistool, een vierschots wapen met een lopenbundel die voor elk schot een stukje opschoof.
 
Historie: Italiaanse Walther pistolen           
Heeft Walther rond 1930 samengewerkt met de Italiaanse Fabbrica Nazionale d’Armi (FNA) in Brescia? Het lijkt er wel op, gezien een aantal oude foto’s van vier Walther pistolen met Italiaanse merken. SAM probeert een verklaring te vinden.
 
Historie: Het Ortgies pistool               
Met een geschatte productie van zo’n 440.000 exemplaren is de Duitse Ortgies een van de meest succesvolle pistolen van het Interbellum. Toch is nog veel onbekend of onduidelijk, over het wapen, de uitvinder en de productie. SAM probeert de geschiedenis te reconstrueren.