Inhoud SAM 242

Nieuws uit Wapenland                   
Ruim tien pagina´s nieuws van de IWA OutdoorClassics en Enforce Tac, met vooral veel wapens voor de lange afstand.
 
Shadow Systems pistolen                                       
De pistolen van het Amerikaanse Shadow Systems worden soms Glock klonen genoemd, maar dat is te weinig eer. De Amerikaanse versie ziet er niet alleen een stuk spannender uit, maar heeft bovendien een aantal verbeteringen ten opzichte van het origineel.
 
Het CZ TS 2 Orange pistool                  
Met de TS 2 Orange pistool heeft CZ zijn topassortiment IPSC pistolen weer compleet. Het nieuwe model blijkt direct al een succes. Nauwelijks een maand na de introductie werd Khalil Adrian Viray van het CZ Shooting Team er oktober vorig jaar in Thailand wereldkampioen mee in de Standard Division.
 
Pro-Shot wapenonderhoud         
Schieten is leuk, maar schoonmaken een stuk minder. Dat wordt dan vaak maar uitgesteld, of het gebeurt half, wat op de lange duur niet goed is voor het wapen en de resultaten. Maar er is een manier om het aantrekkelijker te maken, en dat is fatsoenlijk gereedschap.
 
Messen: Nieuw voor 2023                         
Een aantal nieuwe messen, en de IWA heeft zijn messenprijs weer in ere hersteld.
 
Historie: Het Smith & Wesson Model 1913 pistool
        
In de wapenwereld gaat de meeste aandacht uit naar succes. Maar zelfs de meest succesvolle ondernemers, of de grootste namen uit de wapenindustrie, hebben hun mislukkingen. Een voorbeeld daarvan zijn de Smith & Wesson pistolen uit het begin van de 20ste eeuw.
 
Historie: De Walther MP pistoolmitrailleur                   
Tussen 1963 en de jaren ’80 maakte de firma Walther een pistoolmitrailleur in kaliber 9 mm Parabellum, kortweg de Walther MP genaamd. Daarvan waren twee versies: een korte met een looplengte van 173 mm (het ‘Modell Kurz’, oftewel de MPK) en een lange met een looplengte van 260 mm (het ‘Modell Lang’ oftewel de MPL). SAM beschrijft de ontwikkeling en de techniek van beide modellen.
 
Historie: Samuel McClean's automatische geweer         
Een van de beroemdste machinegeweren van de Eerste Wereldoorlog, de Lewis, was gebaseerd op een ontwerp van Samuel McClean. De gretige knutselaar en uitvinder zelf bleef echter zijn hele leven lang verstoken van groot succes.