Inhoud SAM 249

Nieuws uit Wapenland                                           
Overnames, nieuwe modellen, en een mooi succes voor Walther.
 
Het Valtro PF9 pistool                    
Het Italiaanse Valtro presenteerde eind vorig jaar een nieuwe reeks 9 mm pistolen: de Valtro PF9 serie. De wapens zijn grotendeels compatibel met Glock onderdelen, maar het ontwerp wijkt daar weer op veel punten van af. Dat maakt natuurlijk nieuwsgierig.
 
Pardini TR20 karabijn       
Als een Italiaanse fabrikant van sportpistolen besluit om een kleinkaliber karabijntje te gaan maken, krijg je vanzelf iets bijzonders. De Pardini TR20 karabijn is gebaseerd op het frame van het SP pistool. De karabijn ziet er daarmee niet alleen opvallend uit, maar schiet ook uitstekend.
 
75 jaar SIG P210                 
In 1949 voerden zowel het Deense leger als het Zwitserse leger een nieuw pistool in. Dat wapen, dat voor de civiele markt werd gemaakt als SIG P 210, bestaat officieel dus 75 jaar. SAM bekijkt de soms roerige geschiedenis en de verschillende producenten, van het Zwitserse SIG tot SIG Sauer in de Verenigde Staten.
 
De M134D Minigun                                                
Gatling guns kennen we allemaal wel uit de Amerikaanse burgeroorlog, toch is het concept weer helemaal terug van weggeweest. In dit artikel leggen we uit hoe deze wapens zijn ontstaan, hoe ze werken en waarom ze weer helemaal “hot” zijn. Kortom: maak kennis met de nieuwste generatie  Minigun: de Dillon M134D.
 
Historie: de ‘vlammende bajonet’
Met het vastlopen van de loopgravenstrijd in de Eerste Wereldoorlog zochten alle partijen naar oplossingen om het front weer in beweging te krijgen. Dat leidde onder meer tot de Amerikaanse ‘vlammende bajonet’.
 
Historie: Het Luger grendelgeweer                        
De Oostenrijkse Ingenieur Georg Luger (1849-1923) is wereldberoemd geworden door zijn pistool. Veel minder bekend is dat Luger zich ook bezig hield met geweren: een semiautomatisch geweer met kniegewricht vergrendeling en een aantal jaren eerder het onderwerp van dit artikel: een grendelgeweer met een aantal opvallende eigenschappen.
 
Historie: De Australische Owen pistoolmitrailleur         
In SAM 246 stond een artikel over de Austen, de Australische Sten. Dat wapen wordt vaak in één adem genoemd met een ander Australisch ontwerp, de Owen. Het heeft even geduurd om de feiten van dat wapen op een rijtje te krijgen, maar bij deze: het briljante ontwerp van Evelyn Ernest Owen dat aan alle kanten werd tegengewerkt.