De CZ P-07 Kadet

(Dit artikel verscheen eerder in SAM 204)
 
CZ maakte eerder kleinkaliber wisselsets en complete .22 uitvoeringen van de 75 modellen. Nu is er een .22 LR versie van de P-07, de CZ P-07 Kadet.
 
Door Bas Martens
 
Wie goed kijkt, vindt in het IWA verslag van SAM 200 een vermelding van de nieuwe P-07 Kadet. Hij is dus wel opgemerkt, maar toch is CZ’s nieuwste klein-kaliber pistool wat ondergesneeuwd in het publicitaire geweld rond de Shadow 2 en het 80-jarig bestaan van het bedrijf. Dat wordt bij deze goedgemaakt.
‘Kadet’ staat bij de Tsjechen voor de kleinkaliber versie van een grootkaliber pistool, hetzij als wisselset, hetzij als compleet wapen. Beide bestonden eerder voor de 75 modellen en zijn er nu voor de P-07. Voor de Amerikaanse markt wordt alleen de wisselset geleverd, maar voor de Europese markt is er een compleet .22 pistool, de CZ P-07 Kadet. De kunststof kast is er in zwart en Urban Grey. Die laatste wordt hier besproken. Het kleurtje is overigens het enige verschil.
Uitgangspunt van de Kadet modellen is dat de kleinkaliber versie zoveel mogelijk op het grootkaliber pistool moet lijken. Dat maakt het wapen aan de buitenkant nogal voorspelbaar. Alle piefjes en pallen zitten op exact dezelfde plaats als bij de P-07: sledevangpal, ontspanhefboom of veiligheid, en de magazijnpal. Het pistool van dit artikel heeft een dubbelzijdige ontspanhefboom.
De adapterset kan zonder problemen op een groot-kaliber kast worden gezet. Desondanks zijn groot- en kleinkaliber pistolen gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. De Kadet heeft de kaliberaanduiding .22LR op de slede en de sledevangpal, en de loop is langer, zodat hij een stukje uit de slede steekt. Het verschil is niet groot (6,5 mm) maar wel opvallend. De Kadet is ook een stuk lichter: 560 in plaats van 780 gram. De kunststof greep neemt daarvan 238 gram voor zijn rekening. De lichtmetalen slede weegt maar 134 gram, net iets meer dan de 122 gram van de loop.
 
Vaste loop
De P-07 Kadet is een onvergrendeld pistool. Dat betekent dat het wapen alleen maar gesloten blijft door de massa van de slede en de kracht van de sluitveer. Aangezien de slede nauwelijks iets weegt moet vooral de veer het werk doen. Die is dan ook behoorlijk sterk.
De Kadet heeft een vaste loop. Het rechthoekige loopblok valt in een U-vormige brug in de kast. De as van de sledevangpal gaat door die brug en het loopblok en houdt de zaak op zijn plaats. De brug heeft links en rechts een vleugel voor de geleiding van de slede. Achterin de kast zit een soortgelijk blok, ook met twee sleuven, en de hamer en slagveer. Die laatste ligt in de achterkant van de greep. Net als bij de P-07 liggen de slederails aan de binnenkant van de kast, zodat maar een bescheiden stuk van de slede er bovenuit uitsteekt. Daarmee liggen ook de richtmiddelen laag boven de schiethand.
De slede van de Kadet is natuurlijk heel anders dan die van de grootkaliber P-07. Uitwendig zijn ze vooral van elkaar te onderscheiden door de andere keep, die bij de 9 mm versie wat hoger op de slede ligt. Inwendig is de Kadet veel simpeler. Geen slagpinveiligheid en alleen de patroontrekker en de randvuur slagpin. In de rechterrail zit achterin een stalen verstevigingsstukje – dat is blijkbaar een slijtagegevoelig punt.
De kunststof kast heeft vòòr de trekkerbeugel een montagerail voor laser of lamp. Net als het grootkaliber wapen heeft de Kadet een verwisselbare greeprug. Op de foto’s zit de kleinste versie gemonteerd. De medium en large uitvoeringen zijn wat boller. Ze zijn te herkennen aan de letter onderaan: S, M of L. De greeprug wordt met een zwaluwstaart op de achterkant van de greep geschoven en onderin met een dwarspin vastgezet.
Wie een kleinkaliber pistool maakt met een grootkaliber greep, heeft één probleem: het magazijn. Uitwendig moet dat dezelfde afmetingen hebben als het grootkaliber magazijn, en inwendig moet het zijn ingericht voor .22 LR patronen. Zo is het ook bij het magazijn van de P-07 Kadet, maar het kunststof magazijn heeft daarnaast een aparte constructie. De magazijnveer is een spiraalveer in de voorkant van het magazijn, met de patronen aan de achterkant. Normaal is dat vragen om moeilijkheden. Als de veer alleen tegen de voorkant van de aanbrenger duwt, zou die gemakkelijk scheef kunnen gaan staan. CZ heeft dat opgelost door de aanbrenger een stuk langer te maken, en hem tussen de twee versmalde zijwanden van het magazijn te laten lopen – hij kan letterlijk geen kant op, behalve omhoog en omlaag. Bij een leeg magazijn duwt een nokje naast de aanbrenger de sledevangpal omhoog, en die zorgt ervoor dat de slede open blijft staan.
 
Demontage
Demontage van de P-07 Kadet is niet moeilijk, maar er zitten wel een paar haken en ogen aan. Om te beginnen moet natuurlijk het magazijn uit het wapen worden gehaald, en gecontroleerd of de kamer leeg is. Vervolgens de hamer half gespannen zetten, een halve centimeter van de achterkant van de slede. Dan moet de slede iets achteruit worden getrokken. Volgens het instructieboekje tot hij de hamer raakt en de streepjes op slede en kast overeen komen. Helaas staat er geen streepje op de slede, maar eigenlijk is dat ook niet nodig. Als de slede de hamer raakt is het ook goed. Dan moet de sledevangpal van rechts naar links uit het wapen worden gedrukt. Dat gaat vrij stroef en is gemakkelijker met een van de achterste hoekjes van het magazijn.
Als de sledevangpal helemaal uit de kast is gehaald, kunnen slede, loop en sluitveer naar voren van de kast worden geschoven. De sluitveerstang kan worden losgehaald en de loop uit de slede getild. Verdere demontage is voor normaal onderhoud niet nodig. In elkaar zetten gaat in omgekeerde volgorde.
 
De praktijk
Voor mensen die de CZ75 Kadet zijn gewend, valt de P-07 Kadet misschien tegen. Kunststof en lichtmetaal in plaats van solide staal. Maar dat geldt evengoed voor de groot-kaliber versie van de P-07, en daarvan heeft CZ toch al ver over de honderdduizend exemplaren verkocht. Op Internet wordt deze Kadet soms honend een speelgoedpistool genoemd, maar daarvan is geen sprake.
De lange trekkerweg, die bij het droog vuren erg hinderlijk lijkt, speelt op de schietbaan nauwelijks meer een rol. Dat is vooral dankzij het duidelijke drukpunt, waarna het schot met een minimum aan kruip afgaat. De greep ligt prima in de hand en de kleinste greeprug was voor ons groot genoeg. Het enige kritiekpunt zijn de richtmiddelen. Anders dan de P-07 heeft de Kadet geen tritium dots of witte omranding. Het pistool heeft een zwarte korrel en een zwarte keep. Fatsoenlijk richten op een zwarte schijf, zelfs met een rode bullseye, is bijna onmogelijk. Het lijkt op blind schieten en de resultaten zijn dan ook niet om erg trots op te zijn. Die richtmiddelen moeten worden vervangen, of van een witte markering worden voorzien; dan zal het richten een stuk beter gaan.
 
Technische gegevens
Model                          CZ P-07 Kadet
Kaliber                        .22 LR
Lengte                        191 mm
Looplengte                103 mm
Gewicht                      560 gram
Magazijn                   10 patronen
Prijs                            ca. € 625,-