Het Baikal MP-446 Viking pistool

(Dit artikel verscheen eerder in SAM 160. © Tekst en foto's SAM Wapenmagazine)

Het Baikal MP-446 pistool komt uit een militaire familie, en dat zie je. Het is een fascinerend pistool met een aantal opmerkelijke technische snufjes.
 

Door Bas Martens
 

Op de kartonnen doos staat dat het gaat om een sportpistool, maar wie de Baikal MP-446 Viking eenmaal in handen heeft merkt direct: dit is een militair wapen. Groot, sterk en simpel. Die indruk is niet zo vreemd, want de MP-446 is inderdaad een directe afgeleide van een militair pistool. Van het Yarygin PYa pistool, om precies te zijn, ook bekend als de MP-443 Grach.
De MP-443 werd aan het begin van de jaren negentig ontwikkeld voor tests van het Russische leger, dat op zoek was naar een nieuw vuistwapen. Het moest een double-action pistool zijn, geheel van staal, met een grote magazijncapaciteit en de mogelijkheid om omgebouwd te kunnen worden voor verschillende kalibers, van 9 mm Para tot 7,62 mm Tokarev. Die laatste eis verviel toen de Russen aan het eind van de jaren ’90 een verbeterde 9 mm Para patroon als standaard pistoolmunitie invoerden.
Het MP-443 pistool, ontworpen door Vladimir Yarygin en gemaakt door Izhevsky Mekhanichesky Zavod (oftewel Baikal), kwam bij de beproevingen als beste uit de bus en werd in 2003 ingevoerd als PYa. Verschillende legereenheden zijn naar verluid al met het wapen uitgerust.
 
De Viking heeft een magazijncapaciteit van 18 patronen en daarmee dus ook een forse greep.
 
    
De hamer ligt opgesloten tussen twee verlengstukken aan de achterkant van de slede.
Zo kan hij nergens achter blijven haken, maar ontspannen met de hand is lastig.

Kunststof
Het legerwapen moest geheel van staal zijn en zo werd het dus ook gemaakt. Inmiddels was echter ook kunststof populair geworden als kastmateriaal van vuistvuurwapens. Baikal ontwikkelde een variant van de MP-443 met zo’n kunststof kast. Ziedaar de MP-446 Viking. De eerste versies ontstonden rond 2000 (in het artikel over Russische pistolen in SAM 104 staat zo’n vroeg model afgebeeld) maar later werden nog verschillende zaken aangepast. Vanwege de kast weegt de Viking zo’n 120 gram minder dan zijn militaire broer. Hij heeft ook andere richtmiddelen, maar voor het overige hebben de wapens veel gemeen.
 
    
Links: De kunststof kast heeft een stalen inzetstuk met het complete mechanisme.
Rechts: Close-up van het trekkermechnaisme. Met de twee zijdelingse nokjes aan de achterkant schuift het
inzetstuk in de kast.

Beschrijving
De Viking MP-446 is een SA/DA pistool met een buitenliggende hamer. Deze ligt verscholen tussen twee vleugels aan de achterzijde van de slede, op soortgelijke wijze als eerder bij het Stechkin pistool. Dat voorkomt dat de hamer ergens achter blijft haken, maar maakt het lastig om hem met de hand te ontspannen, ook al omdat de Viking geen ontspanhefboom heeft.
De pistool heeft wel een dubbelzijdige veiligheidspal. Het wapen kan zowel met gespannen als ontspannen hamer op veilig worden gezet. Het is de enige veiligheidsvoorziening. Een magazijnveiligheid en automatische slagpinveiligheid ontbreken. De enige andere bedieningselementen zijn een lange sledevangpal, de magazijnpal en de trekker.
De MP-446 heeft een gemodificeerde Browning-vergrendeling. Als de slede is gesloten ligt een vierkant blok om de achterkant van de loop in de uitwerp-opening van de slede en is het wapen vergrendeld. Na het schot bewegen loop en slede een stukje samen achteruit, tot de achterkant van de loop via een stuurstuk naar beneden wordt getrokken. De loop stopt en de slede kan ongehinderd verder naar achteren bewegen.
 
    
Links: Alle bedieningselementen bij elkaar: trekker, magazijnpal, sledevangpal en veiligheid.
Rechts: De merken zijn netjes op de slede gelaserd
 
Bij de meeste Westerse pistolen zijn loop en loopblok uit één stuk. Bij de Baikal is de geblauwde stalen loop in het blank stalen loopblok geschroefd en met een dwarspin vastgezet. Het loopblok en het stuurstuk zijn wel weer uit één stuk.
Een andere opvallend kenmerk van de Viking is dat de patroontrekker in de bovenkant van de slede zit, in plaats van zoals gebruikelijk in de rechterkant. De patroontrekker fungeert tevens als laadindicator. Hij heeft een opstaand nokje, deels rood geverfd, dat boven de slede uitsteekt als er een patroon in de kamer zit. Het nut daarvan op een sportpistool is twijfelachtig. Het pistool wordt immers pas op het schietpunt geladen. Bovendien is het nokje in de aanslag niet zichtbaar achter de forse keep.
 
    
Links: De twee magazijnen hebben buiten de laatste cijfers van het serienummer ook de nummers ‘1’ en ‘2’.
Rechts: De magazijncapaciteit van de Viking is 18 patronen. Die gaan er ook inderdaad allemaal in, zij het
niet zonder enige moeite

Magazijn en kast
De Viking heeft een fors magazijn, met een capaciteit van achttien patronen. Het meest opmerkelijke daarvan is dat het is voorzien van een zogeheten dubbele aanvoer. De gestapelde rij patronen loopt tot bovenaan door, waarbij dus de patronen beurtelings van links en van rechts in de kamer moeten worden gevoerd. De achterzijde van de loop is daarom voorzien van een dubbele aanvoergoot, voor de van links en rechts komende patronen.
Vanwege het magazijn heeft de Viking een fors uit de kluiten gewassen greep, met een breedte van 32 mm. De greep heeft verticale groeven aan de zijkant, zes dwarsgroeven aan de achterkant en een nagenoeg gladde voorkant. Of dat onder alle omstandigheden voldoende grip biedt is de vraag.
De kast heeft links en rechts achter de as van de magazijnpal een bescheiden duimrust. De magazijnpal kan overigens naar de rechterkant van het pistool worden omgezet. De trekkerbeugel is ruim, met een nagenoeg rechte voorkant. Voorin de kast zitten twee sleuven, misschien kan daar een laser op lamp op worden geschoven. Een Picatinny-stijl montagerail ontbreekt.
De kast is van versterkt kunststof is geeft nauwelijks mee. Alleen als het stalen inzetstuk met het slot eruit wordt gehaald is er enige flexibiliteit.
 
     
Links: De Viking heeft een magazijn met dubbele aanvoer, en dus ook twee aanvoergoten voor
de patronen van links en rechts.
Rechts: Bovenkant van de slede met de patroontrekker. Deze fungeert tevens als laadindicator.

Slot
De meeste Russische wapens - en zeker de militaire - zitten overzichtelijk in elkaar. Wat er uit moet voor onderhoud gaat er meestal erg gemakkelijk uit, en wat er niet uit hoeft krijg je met geen mogelijkheid los. Demontage van het Viking pistool is dus simpel. Magazijn eruit, en kijken of de kamer leeg is. Slede iets naar achteren trekken, sledevangpal naar links uit de kast drukken en slede met loop en sluitveer van de kast afschuiven.
Blijkbaar hebben de Baikal constructeurs gemeend dat het handig was om het complete slot uit de kunststof kast te kunnen verwijderen. Dat gaat dus ook erg simpel. Slechts het pinnetje aan de voorkant van de trekkerbeugel hoeft losgetikt te worden. Vervolgens kan de hele eenheid uit de kast worden getild. Zoals op de foto’s is te zien, gaat het om een stalen inzetstuk, met aan de voor- en achterzijde rails voor de geleiding van de slede, en het complete slot met slagveer. Het geheim van deze constructie zit in twee zijdelingse nokken aan de achterkant van het inzetstuk, die in sleuven in de kunststof kast vallen. Om het inzetstuk terug te plaatsen moeten die nokken in de sleuven worden geschoven, waarna het inzetstuks op zijn plaats kan  worden gerukt en het pinnetje weer teruggetikt. Het enige waarvoor moet worden opgelet is dat de slagveer in een cilindertje onderin de greep valt. Daarmee komt ook de slagveerstang op de goede plek terecht.
 
Afwerking
Uiterlijk ziet de Viking er netjes uit. De zwarte kunststof kast gaat goed samen met de zwart gematteerde stalen slede. Fabrieksmerk en modelaanduiding zijn keurig op de slede gelaserd. Alleen het loopblok en de keep tonen wat bewerkingssporen. Een schoonheidsfoutje is het schots en scheef ingeslagen serienummer op de onderkant van het stalen inzetstuk, net voor de trekker.
De slede loopt zonder speling over zijn rails en als het wapen gesloten is, valt er in het loopblok geen beweging te krijgen. Aan de binnenkant is de afwerking grover. Hier en
daar ruw, wat bewerkingssporen, maar dat        Loop en loopblok zijn bij de Baikal twee onderdelen.
zijn we van de Russen gewend.
Het meest rudimentaire is overigens de verpakking: een slappe kartonnen doos met daarin het pistool, reservemagazijn en poetsstok in vetpapier gewikkeld. Zoek het verder zelf maar uit. De twee magazijnen bij het wapen zijn behalve van kaliberaanduiding en de laatste vijf cijfers van het serienummer, ook voorzien van de nummers ‘1’en ‘2’. Dat zal wel te wijten zijn aan de militaire erfenis.
 
Het pistool in hoofddelen. Van boven naar beneden de slede, loop, sluitveer en sluitveerstang, slot,
sledevangpal, magazijn en kast.

De praktijk 
Hoewel met enige moeite, zijn er inderdaad achttien patronen in het magazijn te krijgen. Laden is een handigheidje. Wie gewend is aan patronen met een enkele aanvoer, is geneigd deze van voren onder de lippen van het magazijn te schuiven. Bij de MP-446 kunnen ze gewoon recht naar beneden worden gedrukt. Ontladen van het magazijn is wel erg lastig, vanwege het kleine stukje van de hulsbodem wat maar zichtbaar is.
Russische wapens hebben de reputatie dat ze pas na een tijdje soepel begint te werken. Helaas hadden we niet de gelegenheid om enkele honderden schoten te lossen. Een stuk of vijftig patronen geven de indruk dat ook de Baikal in moet lopen. Dat geldt in het bijzonder voor de veiligheidspal. Die loopt zo stroef dat het bijna gevaarlijk wordt om het pistool op veilig te zetten.
De werking van het pistool is voorbeeldig, geen hik of hapering. De single-action trekkerweg is redelijk lang maar hij heeft een duidelijk drukpunt. De terugslag wordt - zo lijkt het - voor een deel gedempt door de kunststof kast. De drie dots geven een duidelijk vizierbeeld, hoewel wat ons betreft die op de korrel net iets te hoog zit. Op 15 meter zat alles zonder problemen in het zwart, maar om echt fraaie groepjes te krijgen zal hier en daar wat polijstwerk nodig zijn, plus een paar honderd patronen meer.
 
   
Links: De loop, sluitveer, en merkwaardig gevormde sluitveerstang. De uitfrezingen zijn waarschijnlijk om
gewicht te besparen. 
Rechts: Een schoonheidsfoutje: het slordig ingeslagen serienummer op het inzetstuk.
 
Conclusie
De Baikal MP-446 Viking is een fascinerend pistool, wat laat zien dat in Rusland nog steeds op originele wijze tegen bepaalde zaken wordt aangekeken. De dubbele patroonaanvoer en het gemakkelijk demonteerbare slot zijn prachtig voor wie houdt van iets aparts.
 
Technische gegevens
 
Model             Baikal MP-446 Viking
Kaliber            9 mm Para
Lengte            198 mm
Looplengte     112 mm
Gewicht          830 gram ongeladen
Magazijn         18 patronen