Het Benelli MR1 geweer

(Dit artikel verscheen eerder in SAM 165. © Tekst en foto's SAM Wapenmagazine)
 
Wat ooit begon als de Beretta Rx4 Storm is nu de Benelli MR1. Het geweer heeft daar niet onder te lijden gehad.
 
Door Bas Martens
 
Een 'beauty-shot' van de MR1. (Foto Benelli)

Eind 2002 kwam Beretta met een nieuw wapen: een futuristisch ogend semi-automatisch karabijntje voor pistoolmunitie, met de benaming Cx4 Storm. In het voorjaar van 2005 kreeg de karabijn gezelschap van een pistool, dat Px4 Storm werd genoemd. Het begon toen al een beetje op een productlijn te lijken. Wat nog ontbrak was een geweer. Maar dat kwam: in 2006 presenteerde Beretta de Rx4 Storm in kaliber 5,56 x 45 Nato.
Het was een fraai trio, maar het Storm familiefeestje was van korte duur. Het Rx4 Storm geweer droeg wel de naam van Beretta, maar werd voor het overgrote deel gemaakt bij dochter Benelli. Beretta leverde alleen de lopen. Volgens nieuwe Amerikaanse wetgeving mocht er dan geen Beretta meer op staan. Aangezien de Amerikaanse markt voor Beretta van vitaal belang is, zat er niets anders op dan aan die eis te voldoen. De Beretta Rx4 Storm verdween stilletjes uit beeld en werd vervangen door de Benelli MR1, die begin vorig jaar trots werd gepresenteerd. Is er veel verschil? Nee. Behalve de naam lijken de Benelli en Beretta als twee druppels water op elkaar.
 
De Benelli MR1 kan op alle mogelijke manieren worden opgetuigd. Hier heeft het wapen een voorste handgreep
annex tweepoot, een Leupold kijker en een Magpul magazijn.
 
De Beretta Rx4 werd in SAM 139 al door onze Franse correspondent besproken en de Benelli MR1 is vorig jaar in Nieuws uit Wapenland voorgesteld. Eigenlijk zou het daarbij moeten blijven. Maar ja, toen Benelli-importeur Dutch Firearms Trading meldde dat een aantal MR1’s waren binnengekomen, kwamen de zaken anders te liggen. De kans om het wapen zelf aan de tand te voelen was te mooi om te laten lopen. Het zou bovendien een goede gelegenheid zijn het Benelli ARGO gasaftapsysteem te testen. Volgens de folders stelt zich dat automatisch in op de gebruikte munitie. Het zou geschikt zijn voor kogelgewichten van 40 tot 70 grains.
 
De MR1 is een fraai stukje design. Het wapen heeft standaard een vijfschots magazijn, wat mooi aansluit
op de lijn van de lade.

Beschrijving
De Benelli MR1 heeft veel weg van een kruising tussen een giraf en een olifant. Niet dat het wapen lelijk is, integendeel. Design is iets wat je wel aan de Italianen over kunt laten. Het is meer de vreemde combinatie. De ene helft van het wapen (kolf, pistoolgreep en het achterste deel van de kast) lijkt naadloos overgenomen van de Benelli M4 Super 90 hagelbuks. Daaraan dankt de MR1 trouwens ook zijn gasaftapsysteem. De andere helft (het magazijnhuis, de voorkant van de kast, de lade en de loop) is een volbloed .223 geweer. Ergens middenin zijn die twee aan elkaar geplakt. Dat levert een apart en uiterst herkenbaar wapen op.
De MR1 is een gasdruklader. Het mechanisme heet het Benelli Auto Regulating Gas Operating System, oftewel ARGO. De gasaftap zit niet bij de monding, maar vlak voor de kamer. Volgens Benelli zijn de kruitgassen hier heter en schoner, zodat er minder vervuiling ontstaat. De afgetapte gassen komen in een expansiekamer, geven daar een klap tegen een zuiger die op zijn beurt rechtstreeks tegen de afsluiterdrager duwt, met daarin de draaibare afsluiter. De afsluiter heeft drie nokken. Als de afsluiterdrager een klein stukje naar achteren is bewogen, dwingt een gleuf in de drager de afsluiter een slag linksom. De nokken draaien uit hun ligplaatsen en de gehele afsluiterunit kan nu naar achteren bewegen.
 
    
De afsluiterdrager met de draaiende afsluiterkop, respectievelijk vergrendeld en ontgrendeld. De afsluiterkop heeft
drie grendelnokken.
 
Optisch gezien bestaat de MR1 uit een verschillende voor- en achterkant. Constructief is de verdeling echter in een onder- en bovenkast. De bovenkast is van staal, permanent bevestigd aan de loop, en herbergt het complete mechanisme. Door verwisseling van de bovenkast kan gemakkelijk een andere looplengte worden gekozen. De onderkast is van lichtmetaal. Dat is geen probleem, omdat de krachten van het schot niet op dit deel van het wapen werken. In de onderkast zitten het trekkermechanisme, magazijnhuis en de veiligheid. Beide worden aan de voorkant verbonden door een kunststof lade annex handbeschermer.
 
De MR1 in hoofddelen. Het geweer bestaat uit een stalen bovenkast met daarin de loop, een lichtmetalen
onderkast met het magazijnhuis en het trekkermechanisme, een kunststof lade en een kunststof kolf.

Eigen wensen
Een van de belangrijkste eigenschappen van de MR1, is dat het wapen vrijwel geheel naar eigen wensen kan worden opgetuigd. Zoals gezegd kan de bovenkast gemakkelijk worden verwisseld, waardoor het geweer kan worden voorzien van een koudgehamerde loop van 318 mm, 406 mm of 508 mm (respectievelijk 12,5, 16 en 20 inch). De lopen hebben allemaal een inwendig verchroomde kamer. De spoed is 1 op 9 inch, om de MR1 geschikt te maken voor uiteenlopende kogelgewichten.
 
Het ARGO mechanisme, oftewel het Auto Regulating Gas Operating System. De kruitgassen worden
iets voor de kamer afgetapt en naar een zuiger geleid, die de afsluiterdrager in beweging zet.
 
Er is keuze uit drie kolven: een vaste kolf met pistoolgreep, een vaste geweerkolf, of een schuifkolf, verstelbaar over vijf posities. Aan de voorkant van de lade kan een U-vormige brug worden gezet, met montagerails aan de zijkanten en de onderkant. Dat geeft weer gelegenheid voor de montage van een tweepoot, voorste pistoolgreep, lasers, of lampen.
De MR1 wordt standaard geleverd met een vijfschots magazijn. Voor zover we konden nagaan heeft dat niet te maken met wetgeving, maar met vormgeving. De bodem van het vijfschots magazijn lijnt fraai met de onderkant van het magazijnhuis. Wie iets anders wil heeft echter geen probleem. De Benelli gebruikt even gemakkelijk de NATO standaard M16 magazijnen.
 

De MR1 wordt geleverd met een vijfschots magazijn, maar gebruikt zonder problemen ook standaard
AR-15/M16 magazijnen.

Ook bij de richtmiddelen is er keuze. Het wapen komt standaard met ijzeren richtmiddelen. Bij de meeste aanvalsgeweren zitten die op een Picatinnyrail op de bovenkast. Bij de MR1 is het voetstuk van de  paalkorrel, inclusief vleugels, een integraal onderdeel van de handbeschermer. De diopterkeep (er worden diopters meegeleverd van twee verschillende diameters) zit met twee boutjes aan de bovenkast bevestigd. Zowel op de kast als op de kunststof lade kunnen montagerails worden gezet. Als de keep wordt verwijderd is er zo plaats voor allerlei soorten optische richtmiddelen.

Ambidextrous
Een andere eigenschap van de MR1 is, dat het wapen door links- en rechtshandigen even gemakkelijk kan worden bediend. Ambidextrous, heet dat in het Engels. Een goed Nederlands woord is er eigenlijk niet voor. De belangrijkste bedieningselementen zitten vlak bij elkaar. De MR1 is een semi-automaat, en heeft dus geen vuurselector. De veiligheidspal is een dwarspin, voorin de trekkerbeugel. Als het wapen op veilig staat blokkeert hij de hamer en de trekker. Om het wapen op veilig te zetten moet de veiligheidspal van links naar rechts worden gedrukt.
De afsluitervangpal zit voorop de trekkerbeugel. Als het laatste schot is afgevuurd blijft de afsluiter open staan. Door deze pal naar beneden te schuiven wordt de afsluiter vrijgegeven. De magazijnpal zit net voor de trekkerbeugel op het magazijnhuis. Om het magazijn vrij te geven moet de pal aan de rechterkant worden ingedrukt. Voor linkshandigen kan dat worden omgezet.
 
    
De bedieningselementen van de Benelli zitten overzichtelijk bij elkaar. De veiligheidspal en magazijnpal kunnen
voor linkshandigen worden omgezet. de vrijgavepal van de afsluiter zit voorop de trekkerbeugel.

De praktijk
Een Italiaans wapen als de Benelli MR1 roept al snel associaties op met dat andere Italiaanse raspaardje, de Ferrari. Oh, wat mooi, maar oh, wat een kreng om aan de praat te houden. Gelukkig bleek dat een vooroordeel, want tijdens de gehele schietsessie vertoonde de hier beschreven MR1 met 16 inch loop geen hik of hapering. Het geweer raffelde even vrolijk zijn eigen magazijn leeg als een twintig jaar oud blikken M16 lader, of een G-Mag – de Duitse versie van het Magpul kunststof magazijn. Ook maakte het wapen geen verschil tussen 75 grains Hornady TAP en bulkpatronen. Zelfs in de groepjes maakte het niet veel uit: op de vijftig meter baan van de Stichting Winterswijkse Accommodatie Sportschieten lagen de inslagen keurig bij elkaar. Het enige merkbare effect was dat de relatief dunne loop gaandeweg erg heet werd, maar ja, dat is logisch. Voor de gelegenheid was de MR1 uitgerust met een voorste handgreep annex tweepootje en een Leupold Mark IV 1,5-5x20 kijker. Een wat stabielere tweepoot zou natuurlijk nog mooier zijn. De Benelli geeft een indrukwekkende knal, maar van terugslag nauwelijks sprake. Het wapen hanteert prima, schoudert aangenaam en heeft een mooie trekker.
We hadden dus al een idee dat de MR1 niet van zijn stuk kon worden gebracht. Om desondanks de claims van de fabriek te testen, schoten we ook met 40 grains Hornady Varmint Express V-Max Moly. En ja, ook hier ging het magazijn er zonder problemen doorheen. De lichte kogels leverden echter wel een spectaculaire mondingsvlam op, zoals de foto laat zien. Over vuurwerk gesproken …
 
De MR1 heeft een loop met een spoed van 9 inch, om hem zowel voor zware als lichte kogels geschikt te
maken. Het wapen verschoot inderdaad zonder problemen 40 grains Hornady’s, maar dat gaf wel een
spectaculaire vlam.

Conclusie
De Benelli MR1 (voorheen Beretta Rx4 Storm) is een fraai modern semi-automatisch geweer. Het wapen kan zonder veel problemen aan de wensen van de schutter worden aangepast. Ergonomisch zit het geweer prima in elkaar, met goed bereikbare en gemakkelijk hanteerbare bedieningselementen. De MR1 verschiet moeiteloos de meest uiteenlopende munitiesoorten. De precisie is prima, en van op- of terugslag is nauwelijks sprake. Met dat alles lijkt de MR1 een volwaardige concurrent van de AR15.
 

Technische gegevens
 
Model             Benelli MR1
Kaliber            .223 (5,56 Nato)
Lengte            82,6 cm
Looplengte      40,6 cm
Gewicht          3,18 kg zonder magazijn
Magazijn         standaard 5 patronen