Het Glock Modular Optic System

(Dit artikel verscheen eerder in SAM 201)
 
Glock pistolen en dotsights zijn allebei populair. Wat is er dus logischer dan ze te combineren?
 
Door Bas Martens
 
Sommige ideeën liggen zo voor de hand, dat het vreemd lijkt dat niemand er eerder op is gekomen. Dat geldt zeker voor het Modular Optic System (MOS) van Glock, dat begin vorig jaar werd geïntroduceerd.
 
Pistoolfabrikanten zijn jarenlang bezig geweest hun wapens geschikt te maken voor de montage van een laser of lamp onder de loop, meestal op een rail voor de trekkerbeugel. Voor wie iets op zijn pistool wilde zetten was het behelpen. Een dotsight was alleen te bevestigen met een speciale beugel, die meestal door een wapensmid moest worden gemonteerd. Het resultaat was bovendien niet ideaal. Het optisch vizier lag vaak ver boven de loopas, en het pistool was meestal lastig door te laden.
Dat was vervelend, want een dotsight heeft veel voordelen. Het is populair bij wedstrijdschutters en wordt in de Verenigde Staten ook steeds meer gebruikt bij politie en wapens voor zelfverdediging. Met een dotsight kun je snel een doel oppikken. Bij open richtmiddelen moet de schutter zich focussen op de korrel en daarmee kan het doel wazig worden. Bij een dotsight liggen de stip en het doelwit in hetzelfde focale vlak. Dotsights zijn niet voor niets populair bij jagers.
Goed, een dotsight op een pistool kan dus vele diensten bewijzen. Maar hoe zet je het erop?
Geweerschutters hebben het gemakkelijk: hun wapens hebben al lang een overvloed aan rails. Een montagerail op de slede van een pistool, dan maar? Nee, daar hebben ze bij Glock iets beters op gevonden.
 
Simpel
Het Modular Optic System is super simpel. Bovenop de slede, net voor de keep, is een rechthoekig stuk uitgefreesd. Dat is voorgeboord voor twee bevestigingsschroeven. In die uitfrezing kunnen vijf verschillende platen worden gezet. Nummer 00 is een dekplaat, voor het gebruik van het pistool zonder dotsight. Hij loopt gelijk met het profiel van de slede, inclusief de spangroeven. Daarnaast zijn er vier verschillende montageplaten - net als bij opladers voor mobiele telefoons is er ook bij de montage van dotsights helaas weinig eenheid. Plaat 01 is voor Eotech/Docter/Insight/Meopta, 02 voor Trijicon RMR, 03 voor C-More en 04 voor de Leupold Deltapoint. Die laatste staat op bijgaande foto’s, gemonteerd op een Glock 34.
Montage is simpel. Schroef de dekplaat los en haal hem van het pistool. Zet de montageplaat voor de kijker naar keuze in de uitsparing en schroef hem vast. Monteer vervolgens de dotsight volgens de instructies van de fabrikant. Het resultaat is een simpele, solide montage, waarbij het dotsight zo dicht mogelijk op de slede ligt.
Er zijn op het ogenblik zes pistolen in MOS uitvoering: de Glock 17, 19 en 34 in kaliber 9x19, de Glock 35 in .40 S&W, de Glock 40 in 10 mm Auto en de Glock 41 in .45. Aangezien de Glock 40 een iets bredere slede heeft dan de overige modellen, heeft deze ook iets bredere montageplaten, de zogeheten Adapter Set 2. De genoemde Glock modellen (behalve de G40) worden ook nog als niet-MOS versie gemaakt, met exact dezelfde magazijncapaciteit, trekker karakteristiek, bediening en andere specificaties.
De vraag is hoelang die niet-MOS versies nog verkrijgbaar blijven. Een MOS pistool kan met de dekplaat immers ook gewoon met open richtmiddelen worden gebruikt, en naar believen van een dotsight worden voorzien. Andersom is dat niet het geval. De MOS versie is wel wat duurder. Het prijsverschil tussen een normale Glock 17 en een Glock 17 MOS is ongeveer 100 Euro, maar daar komen de kosten van de dotsight natuurlijk nog bij. De MOS slede niet apart verkrijgbaar.