Inhoud SAM 220

- Het Kimber Desert Warrior pistool
Kimber maakt al sinds 2005 pistolen met de naam Desert Warrior. Het model is echter telkens een klein beetje aangepast. SAM bekijkt de meest recente versie.
 
- 125 jaar Savage, deel 2
Savage Arms bestaat 125 jaar. In die tijd heeft het Amerikaanse bedrijf heel wat verschillende namen gehad, en vooral veel verschillende eigenaars. Eén ding is constant gebleven: de betaalbare en uitstekende wapens.
 
- Het Ascalon geweer (vervolg)
In oktober vorig jaar schreven we over het Ascalon geweer van Dutch Long Arms, een nieuw lange afstandsgeweer van een nieuw bedrijf, bedacht door Pim de Waard van Pirosport. Op dat moment was er alleen een prototype. Sindsdien is het hard gegaan.
 
- De Nieuwe Schietsporthal Heiveld    
In juni is in het Belgisch Sint-Katelijne-Waver een nieuwe Olympische schietsporthal geopend. SAM presenteert vast een voorproefje.
 
- Het Russische UDAV pistool
Het Russische TSNIITochMash en ontwerpbureau Kinetica komen met een nieuw 9x21 mm pistool, de UDAV (Boa). Richard Jones stelt het wapen kort voor.
 
- De BFR revolver in .45-70 / .450 Marlin
De afkorting BFR staat officieel voor Biggest, Finest Revolver, maar evengoed zou je deze bakbeesten Big F..king Revolvers kunnen noemen. Het exemplaar van dit artikel is een .450 Marlin wapen met een .45-70 Marlin wisselcilinder.
 
- Musea: Het Arnhems Oorlogsmuseum
In september van dit jaar is de 75ste herdenking van Operation Market Garden, populair bekend als de Slag om Arnhem. Dat is een mooie gelegenheid voor een bezoek aan het Arnhems Oorlogsmuseum. Het is een particulier museum, voortgekomen uit de passie van Eef Peeters.
 
- Historie: De MG81 vliegtuigmitrailleur
De Mauser MG81 vliegtuigmitrailleur was maar een kort leven beschoren. Het wapen werd in 1938/39 ingevoerd maar was tijdens de Tweede Wereldoorlog al achterhaald. Toch is de MG81 in meerdere opzichten erg interessant.
 
- Historie: Het Franse Fusil automatique Mle 1917 en Mle 1918

De Fransen hebben aan het begin van de 20ste eeuw een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het semi-automatische geweer. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd met het modèle 1917 zo’n wapen ingevoerd.
 
- Historie: Willi Daugs en de DUX pistoolmitrailleurs
De DUX pistoolmitrailleur is met recht een internationaal wapen: gebaseerd op de Russische PPS 43, in Spanje geperfectioneerd en in Finland en Duitsland geproduceerd. Michael Heidler vertelt het fascinerende verhaal van het wapen en zijn promotor, Willi Daugs.
 
- Historie: Machine Gun Memorabilia
Robert G. Segel heeft een gigantische collectie mitrailleur-gerelateerde voorwerpen. SAM laat in elk nummer een deel daarvan zien, met korte beschrijvingen.
 
Rubrieken:
- Nieuws uit Wapenland
- Messennieuws
- Agenda
- Gear & Gadgets
- Licht
- Eenmaal, andermaal
- Bijzondere Patenten