Inhoud SAM 244

Nieuws uit Wapenland                   
Drie pagina's nieuws met onder meet het Springfield Armory Echelon pistool en het Saint Edge ATG geweer, en Swarovski's eerste optiekwinkel.

Het Steyr Arms L9-A2 MF pistol                        
Op Youtube staat een filmpje over het Steyr L9-A2 pistool met als titel “The Best Gun You Haven’t Heard Of”, oftewel: het beste pistool waarvan je nooit hebt gehoord. Dat is erg toepasselijk, want hoewel het Oostenrijkse Steyr Arms uitstekende pistolen maakt, zijn ze nauwelijks bekend.
 
Springfield Armory Saint Victor                                      
Er schijnen inmiddels meer dan tweehonderd bedrijven te zijn die AR geweren aanbieden. Het overgrote deel daarvan zit in de Verenigde Staten, wat betekent dat lang niet al die modellen ook in Europe te krijgen zijn. Maar gelukkig is er ook hier keuze genoeg. Een van de meest recente opties is de Springfield Armory Saint Victor.
 
90 jaar Meopta                                                        
In mei van dit jaar vierde de Tsjechische optiekfabrikant Meopta zijn 90-jarig bestaan. Vrijwel tegelijkertijd werd bekend dat het bedrijf wordt overgenomen door de Carlyle Group, een Amerikaans investeringsfonds. Het is nog niet duidelijk wat dat betekent voor de productie van Meopta sportoptiek.
 
Drie luxe messen                                         
Het leven van een messenfabrikant is niet gemakkelijk. De concurrentie is enorm en er zijn al zò veel messen dat het nauwelijks mogelijk lijkt om nog met iets nieuws te komen. Een van de mogelijkheden is dan om een luxer model te maken, met exclusieve materialen en afwerking.
 
Historie: Het jaar 1920       
Het is zeldzaam om exemplaren te vinden van mechanische repeteerpistolen die de weg vrijmaakten voor het zelfladende pistool aan het eind van de 19e eeuw, dat zijn triomftocht begon in het midden van de jaren 1890 met de modellen van Borchardt, Mauser, Bergmann, Luger en enkele andere - nu minder bekende - uitvinders.
 
Historie: de OSS 'Stinger
In de jaren 1920 kwam een onopvallend wapen in de mode: de schietende vulpen. Geladen met traangas of een zwakke patroon en nauwelijks effectief in handen van een ongetrainde drager, gaf hij in ieder geval een gevoel van veiligheid. En twee decennia later ging de "vurende pen" zelfs mee naar de oorlog.

Historie: De Franse S.T.A. en M.A.S. pistoolmitrailleurs           
Rare jongens, die Fransen. In 1925 hadden ze al een uitstekende pistoolmitrailleur, maar door allerlei gedoe (verandering van kaliber, de vraag welke rol het wapen moest spelen) duurde het tot de Tweede Wereldoorlog voor de serieproductie begon – en toen van een ander model dan ze eigenlijk wilden.
 
Historie: Het Walther Volkspistool                      
In 1944 werkte de Carl Walther Waffenfabrik aan het ontwerp van een eenvoudig te produceren 9 mm pistool, voor de bewapening van de Duitse Volkssturm. Eind 1944 werden 20.000 stuks besteld. Tegenwoordig zijn nog twee exemplaren bekend, die SAM hier allebei kan voorstellen.