Inhoud SAM 224

Nieuws uit Wapenland
De Enforce Tac en IWA OutdoorClassics in Neurenberg zijn vanwege het corona virus verplaatst van maart naar begin september, maar evengoed is er wel wat nieuws te melden.
 
De SIG Sauer MCX
Bijna geen enkel geweer is zo lang op grote schaal gebruikt als de AR-15, die zestig jaar geleden werd bedacht door Eugene Stoner en Jim Sullivan van ArmaLite. Maar er zijn nieuwe ontwikkelingen, zoals de SIG Sauer MCX.
 
SPIW Antwerpen
Een wapenbeurs zonder wapens; dat krijg je als de autoriteiten roet in het eten gooien. Evengoed was het Sportschutters Informatie Weekend een bezoek waard.
 
Messennieuws
Het laatste nieuws op messengebied, met onder meer het trieste nieuws van het overlijden van Les de Asis, de oprichter van Benchmade.
 
Historie: Duitse zelflaadgeweren, deel 3
In de twee voorgaande delen van dit artikel zijn de Duitse ontwikkelingen beschreven tussen het einde van de 19de eeuw en de jaren dertig. Ditmaal gaat het over twee wapens die na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden ingevoerd: het Gewehr 41 (M) van Mauser en het Gewehr 41 (W) van Walther.
 
Historie: Het Spaanse Pressin pistool
In de rijke collectie van het Mariniersmuseum bevindt zich een merkwaardig dubbelloops pistool, dat in de jaren tachtig in Spanje werd gemaakt: het Pressin pistool.
 
Historie: De SAR-80, deel 1
Het ongelofelijke, maar waargebeurde verhaal van een Amerikaanse geweer dat via een Brits bedrijf een succes werd voor de pas opgerichte wapenindustrie in Singapore. Oftewel: van AR-18 tot SAR-80, een budget geweer met een bijzondere stamboom.
 
Historie: Een kerstcadeau voor het Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg kreeg december vorig jaar een bijzonder kerstcadeau: een Duits presentatiepistool uit 1933 van Ernst Röhm, leider van de Sturmabteilung (SA). Een jaar later werd Röhm door de nazi’s vermoord.
 
Historie: Machine Gun Memorabilia
Robert G. Segel heeft een enorme collectie mitrailleur-gerelateerde voorwerpen. Hij laat in elk nummer SAM een deel daarvan zien.