Inhoud SAM 225

Nieuws uit Wapenland                   
Drie pagina’s met goed nieuws voor CZ, Colt en Sako, en slecht nieuws voor de Canadese wapenliefhebbers.
 
De ISSC PAR223 Crusader                      
Het Oostenrijkse ISSC maak eigenzinnige en originele wapenconstructies. Het bedrijf kwam eerder al met het M22 kleinkaliber pistool, het MK 22 sportgeweertje en de Straight Pull Action (SPA) 22/17. Het meest recente product is een pompactie AR-15, de PAR223.
 
De SAR-80, deel 2               
In het tweede deel van dit artikel kijken we hoe de SAR-80 in elkaar zit, en of hij op de schietbaan kan waarmaken wat je van een Stoner ontwerp zou verwachten.
 
De Pancor Jackhammer     
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden hagelgeweren vooral aan Amerikaanse zijde gebruikt als effectieve wapens voor de korte afstand. Pompactie geweren zijn eenvoudig te bedienen en snel door te laden, maar automatisch zou natuurlijk nog beter zijn – en zo ontstond de ‘Jackhammer’.
 
De Poolse Mesko munitiefabriek   
De Poolse munitiefabrikant Mesko is (nog) nauwelijks bekend. Dat is wel logisch, want het bedrijf levert vrijwel uitsluitend aan de Poolse overheid. Maar Mesko heeft sinds een tijdje een nieuw management en dat ziet ook mogelijkheden voor de civiele markt.
 
Historie: Duitse zelflaadgeweren, slot       
In het vierde en laatste deel van dit artikel gaat het over het Gewehr 43 (later omgedoopt tot Karabiner 43). Het wapen werd in 1943 ingevoerd en op grote schaal gebruikt, maar tot het einde van de oorlog bleven de Duitsers aan het ontwerp sleutelen.
 
Historie: De Colt mitrailleur Model 1895/1914    
De Colt Model 1895/1914 mitrailleur (officieel de Colt Automatic Gun Model 1895 of Model 1914, maar beter bekend als ‘Potatoe Digger’) heeft nooit dezelfde reputatie gehad als de Maxim of de latere Browning machinegeweren. Toch was het een uitstekend wapen, dat op grote schaal werd gebruikt.
 
Historie: Machine Gun Memorabilia                   
Robert G. Segel heeft een enorme collectie mitrailleur-gerelateerde voorwerpen. Hij laat in elk nummer SAM een deel daarvan zien.